2014.03.06.
21:29

Írta: nausea

Nóta TV - Esti vigadó 03.06

Mióta Fásy mester bevett szokásává vált, hogy egymás után két Apostol-dalt szerkeszt bele műsorába, elkezdtem mumifikálódni a Zeneexpressz nevezetű kulturális szarkofágban. Aki már kapott Apostol-lírát dupla dózisban, tudja, mit érezhet egy csilléket vontató felnyergelt bányamenyét. Ezért most úgy döntöttem, az Esti vigadó c. műsorral áldozom a muzikalitás oltárán:

Hogy a Kukorica Jancsinak öltözött Kredenc fellépése alatt a juhok éppen hol legelésztek, arról fogalmam sincs. Csak abban reménykedem, hogy nem voltak hallótávolságon belül egy mély szakadék közelében.

A májusfa-fetisizmusban szenvedő Sógorok egyik tagja úgy hadonászott egy feldíszített bottal, mint egy szenilis temetőcsősz. Bizonyára szemafor-jelekkel fenyegette a Nóta TV műholdját feszegető ufonautákat.

Postás Józsi egy dalt hozott antraxos boríték helyett. Legközelebb inkább ez utóbbit kérném szépen, mindennemű muzikális kommentár nélkül.

Bódi Guszti és a Fekete Szemek = Nagyecsedi Addams Family

Laci betyár egy folklorisztikus freestlye-lal indított: "Amíg tudok pálinkázni elkerül a rosseb / Ráérek én leszokni majd künn a temetőbe" És ki kell ábrándítanom azon naiv lelkeket, akik szerint az általa énekelt pálinkadal kevésbé volt pusztító, mint az elhintett rímpár.

Egy pillanat erejéig azt hittem, megjött James Bond Taktaharkányból, aztán rá kellett jönnöm, hogy csak Jolly vett fel csokornyakkendőt sötét öltönyéhez.

Laci-Betyar.jpg

Szólj hozzá!

2014.01.11.
19:23

Írta: nausea

Klippremier: Lejla - Ezeknél a cigányoknál

Hogy a romapop kincsesládája kiapadhatatlan készlettel rendelkezik, azt eddig is tudtuk. Ezúttal ismét egy olyan szösszenetet szeretnénk bemutatni, melytől automatikusan bearanyozódnak a makkok a kedves olvasók lábbelijén! Van, akinek pulóvert, van, akinek iPhone-t és van, akinek videóklipet ajándékoznak születésnapjára. Bárki is legyen az évfordulót ülő Roland, már vélhetőleg első szülinapi torta mellé már zebracsíkos bőrkötésben kapta meg a Mosó Masa Mosodáját. Szerettei iránta való lelkesedése azóta sem lanyhult, Lejla művésznő pl. egy audiovizuális cunamival lepte meg őt. A környezetre az "idilli" egy enyhe kifejezés, a hupikék delfines szökőkút pl. olyasmi, amit egy kazah diszkódrogtól vizionálna az ember. A szóban forgó szerzemény maximálisan alátámasztja azt a régóta ismert tényt, hogy ebben a zenei környezetben a szövegírás a legkifizetődőbb dolgok egyike. A technokratikus államkapitalizmus kifejezés szótagolásával pl. garantáltan nem kell bajlódnunk, ellenben ismerőseink, barátaink nevét bátran belefoglalhatjuk a sorokba. Mindenesetre meghallgatnánk egy intellektuális verziót is, melyekben valahogy így hangzik a refrén: "Ezeknél az irodalmáréknál buli van, főleg amikor az Esterházy Péter ott van."

2 komment

2014.01.04.
17:34

Írta: nausea

Klippremier: Zelenák Krisztián - Buli van a faházBA'

A január különösen kritikus időszak a nyárfetisiszták körében, tudniillik, ez időtájt hajlamosak a szokásosnál is látványosabban szenvedni a rákkeltő napsugarak hiánya miatt. Éppen ezért egy olyan nyári videóval hozakodunk elő, melynek hatására életük hátralévő részét egy Family Frost furgon rakodóterében fogják eltölteni. Zelenák Krisztián neve ismerősen csenghet pl. szüleinek, de egy szenilisebb nagymama már hajlamos lenne őt összetéveszteni a helyi postással. (Vagy egy tányér frankfurti levessel.) Tehát művészünk még finoman szólva sem nagyobb STÁR Suhajda Jenő páskólapítósi teherfuvarozónál, de érzésünk szerint felkerül még a hőn áhított Nóta TV logó abba a bizonyos jobb felső sarokba. A szerzemény mellesleg olyan tömény ibizai életérzést közvetít felénk, hogy menten kifekszünk a retekágyásba egy malteres vödörrel, amiből szívószállal házi pálinkát szürcsölgetünk majd.


1 komment

2013.09.21.
14:10

Írta: nausea

Zeneexpressz 09.19. - összefoglaló

Tegnap este megjelent előttem Morpheus lila zakóban és makkos cipőben, majd miután felkínálta nekem a kék pirulát, a Fásy Univerzumban találtam magam. Ádám újfent úgy ragyogott, mint a napkeleti csillag Betlehem felett, mit sem törődve vele, hogy ezekben a pillanatokban beszédtechnika-tanárok ezrei harapnak rá a ciánkapszulára.

Liszter Sanyi napszemüvegben semmiben nem különbözött egy leszázalékolt Mátrix-karaktertől. Ez azonban mit sem változtat s lényegen: a zenéjére akkor is beindulnék, ha netalántán felrúgnám a vázát a ravatalozóban.

Sláger Tibó ugyancsak intenzíven védekezett az UV-sugarak ellen. Bár a stylistje helyében én napszemüveg helyett hegesztőpajzsban engedtem volna kamerák elé.

Azon nézőket, akik szerint a színpadképtelenségből Tibó ma este mindent kihozott, Klemy bírta jobb belátásra. Mellesleg nostradamusi képességekről tett tanúbizonyságot, mikor előadta sírni fogsz című szerzeményét.

Mióta egy főzőműsorban volt szerencsém "megismerni" az emberarcú Zoltán Erikát, elhatároztam, hogy soha többé nem mondok rosszat róla. Ezúttal sem tettem, csupán szó nélkül kimentem a konyhába sörért. (Mivel elveim a Fásy Mulató közben nem engedik meg a távirányító és a füldugó használatát, az utat kúszva tettem meg, hogy jó 3-4 percet vegyen igénybe.)

A műsort a Két paraszt zárta. Ha az Animal Planet műsorainak indulna pszichedelikus különkiadása, ezek a népviseletbe öltözött bajszos szurikáták garantáltan főattrakciók lennének.

fasy_1.jpg

2 komment

2013.09.02.
22:25

Írta: nausea

AZTAKURVAMINDENIT rovatunk bemutatja: Zeusz - Zárjon be a gyár

Mr. Rick Zárjon be a gyár című slágere a 90-es években kanalas orvosság volt a fülnek. (Értsd: szimplán iszonyú, mindennemű gyógyhatás nélkül.) Egy hasonló kaliberű szerzeményt tönkretenni egyenértékű azzal, mintha megkísérelnénk elcsúfítani a nagymuter égszínkék kerti törpéjét. Ám - mint azt a Zeusz együttes példája is mutatja - korántsem lehetetlen küldetés. A "színpad" szélén ágaskodó karácsonyfa alapján akár arra is engedhet következtetni, hogy ajándéknak szánták a dalt. Jövő karácsonykor mivel tetszenek minket meglepni, tessék mondani? Antraxos borítékkal?

2 komment

2013.08.31.
16:18

Írta: nausea

90's retró: Tekknő - Discotor

A 90-es évek közepén a mulatós kultusz a fiatalabb korosztály képviselői között csak azokat érintette meg, akik Nutella helyett gulyáskrémet tettek reggeli palacsintájukba. Még azokban a vidéki diszkókban is 2Unlimitedre és Culture Beatre pörögtek, ahol több sérülés származott gúnártámadásból, mint a hagyományos tettlegességből. Jó okunk van feltételezni, hogy Tekknő Miki kulturális forradalma nélkül Jolly és Kis Grófo most jegykezelőként dolgozna, a Jó Laci betyár  pedig hormonzavaros kócsagot alakítana egy Tüskevár-remakeben. A mulatós kollektíva tehát minimum tokaszalonnából emelhetne oltárt STÁRunknak, amiért az elsők között ötvözte a mulatóst és a sulidiszkós dancefloort. Ehhez társultak a tanyasi lét szépségeit ecsetelő dalszövegek, melyekre egy valamirevaló klimaxos irodalomtanárnő csak ennyit fűzött hozzá: "Bár az Anyám tyúkját tudnátok ennyire betéve!". Bár az időutazással kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak, szívesen visszamennénk, és Ihos József Életműdíjjal jutalmaznánk meg akkori énünket, amiért nevetni merészelt az Álmom egy tanya vagy a Böllérrap sorain. Ez ugyanis napjainkban elképzelhetetlen lenne anélkül, hogy előzőleg ne töltsünk el pár órát egy holland reggae-zenekar próbatermében. Ettől függetlenül azonban kedvenc Kaczor Feri kesztyűsbábunkat is hajlamosak lennénk zaciba adni, ha egy szombat estét újra eltölthetnénk 1995-ben, és fennhangon üvölthetnénk, hogy "Jaj, de messze van idebordó..."

tekkno.jpeg

1 komment

2013.08.20.
21:44

Írta: nausea

Klippremier: Wörös - Minden áldott hajnalon

A mulatós STÁRok vélhetőleg tudatában vannak saját karizmájuk pusztító mivoltának - talán ebből kifolyólag nem érzik szükségét, hogy kétszáz forintnál többet öljenek bele egy-egy videóklipbe. Wörös első(?) hivatalos klipjének költségvetéséből pl. talán egy használt teniszlabdát is vehetett volna gépjárműve vonóhorgára. A művirág, a gyertyatartó és a Telejósdától kölcsönvett piros függöny mellett két kulcsmotívum is felfedezhető a képsorokon. Bár a művész valamiféle súlyos szerelmi drámát próbál érzékeltetni, olyan mintha két nagy szenvedélye - az ital és a leselejtezett képkeret - között vívódna. (Lehet, hogy az keresztelőről megmaradt Finnlandiához csak azért nincsen gusztusa, mert elfogyott hozzá a Hey-Ho narancslé.) A klip legmegkapóbb pillanata mégis az, amikor Wörös a díszpárnán fekve folytatja passióját... Bármiben le merném fogadni, hogy a szóban forgó pólót egy olyan vatikáni szatócsboltban vette, ahol stigmákra is árulnak alapozót.

Szólj hozzá!

2013.07.22.
15:35

Írta: nausea

Klippremier: Grófo - Kisfiam

A mulatós/romapop videók forgatókönyvírói nem vádolhatók azzal, hogy gondolataik a legszélesebb spektrumon mozognának. Ha a képsorok általában ugyanazon jelenséget örökítik meg: 1. pogácsástál-ábrázatú hölgyek-urak versenyeznek azon, hogy ki kapja meg előbb harmadik infarktusát vonatozás közben; 2. az éppen aktuális STÁR egy bérelt sportkocsiban elénekli, milyen is Las Vegas királyának lenni, majd megérkezik a világ legízléstelenebbül dekorált bérelt villájába. Utóbbi motívum - ha némileg megcsavarva is - Grófo klipjében is tetten érhető. Ám ami utána jön, az felér azzal, mintha az Alien és a Predator járna neki harangszoknyás háttértáncot. A büszke apa ugyanis Szent Istváni intelmekben részesíti ágyéka gyümölcsét, Kis Grófót. És vélhetőleg ő az egyetlen entitás a Földön, aki a Robotzsarutól átvett arcmimikával képes végighallgatni mindezt. (Ráadásul anélkül, hogy a díszpárnát beletuszkolná saját fülébe.)

4 komment