2012.01.08.
15:15

Írta: KirschAndrás

Értekezés: Jó ebédhez szól a róka - A magyarnóta videóklip

A magyarnóta köztudottan mainstream műfaj. Hogy mást ne mondjunk, kistérségi háziasszonyok százezrei esküsznek rá: a rotyogó töltött paprikára ízfokozó jelleggel hat, ha a Jó ebédhez szól a nóta STÁRjával együtt éneklik bele a "darumadár" és az "édösanyám" kifejezéseket. Ettől függetlenül azonban - lélekre gyakorolt hatásukat tekintve - a magyarnóta klipek és az Al-kaida lefejezős videói között nem tátong nagy szakadék. (Utóbbiak talán szemernyit humánusabbak is, tudniillik, senki nem pózol rajtuk fagyikék zakóban.) Szemléltessük ezt néhány példán keresztül:

Bokor János: Szeretni csak téged...

Ilyen életellenes turbékolásnak Herman Ottó akkor sem lett volna szem- és fültanúja, ha Hitchcock madarainak párzási szokásait tanulmányozta volna. Ha nekem egy galamb - mely imént tulajdonította el Foxi Maxi csokornyakkendőjét - hasonló performanszot adna elő, zokszó nélkül kitömetném. Ezzel szemben a kishölgy még a himbálózó kaspót sem borítja rá. No, de aki hasonló blúzban képes elhagyni a parasztház tíz méteres körzetét, annak ízlésficama máris egyértelműen diagnosztizálható.

Fényes György: Jaj, de szépet álmodtam

Fényes Györgyről annak ellenére sem tudok kritikusan nyilatkozni, hogy felsőruházati termékeiben bizonyára bohócdoktori teendőknek is eleget tesz. Akár Joe Pesci karakterét is alakíthatta volna a Casinóban, a Nicky Santoro itt-a-piros-hol-a-pirosból tesz szert mesébe illő vagyonra. Nem mellesleg 0.20-nál történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi. A hasonszőrű klipekben a speciális effekt ugyanis hasonlóan gyakori jelenség, mint Woody Allen filmjeiben a levegőben véghezvitt forgórúgás. A Hatodik érzék utánérzés miatt azonban plágiumperrel élnék.

Máté Ottilia - Tarnai Kiss László: Kincses Kolozsváron

A magyarnóta-előadói és a tűzszerészi hivatás stresszfaktora olykor azonos szinten mozog. A csalitosban bármikor megtámadhatja őket egy feldühödött gúnár, de - saját habitusomból kiindulva - az utcán sincsenek teljes biztonságban. Én ugyanis nem átallnék ajtót nyitni előttük, majd kiadni a "Buksi, öl!" utasítást. Ennek ellenére öltözködésükben csak néhányuk preferálja a rejtőszíneket. A művész úr pl. határozottan elutasítja ezeket. (Sőt, arra is mérget vennék, hogy öltönyét egy Harbio gyárban öntötték.)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mulatos.blog.hu/api/trackback/id/tr703525067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norkaanyo 2012.01.07. 16:24:16

,,jaj de szépet álmodtam,
batman voltam álmomban."

KirschAndrás 2012.01.08. 17:54:21

Azzal tisztában vagy, hogy a kultikus 4F Club anno egy komplett szerzeményt szentelt a témának?

norkaanyo 2012.01.09. 16:11:24

maga szerint miért írtam? 8-)

crazyfish 2012.01.11. 12:42:30

Az első a népikuttyogató szép hagyománya...a művész csodálatosan megoldja a kamerába-nöcire nézést...igazi gyöngyszem
A második, a hangjával üveget lehetne csiszolni, a ruházat külön postot érdemel..:))
A harmadik, a szokásos "vidámsétálásközbendalolászunk" mindenki über vidám,még ha nem, akkor is, egykét stepfigura is belefér...:)))
süti beállítások módosítása