2011.09.30.
20:00

Írta: KirschAndrás

Tudományos értekezés - A lagzis haknizenekar

Az irreálisan hosszú szünet után - amit a jövőben igyekszem nem megismételni - egy ellentmondásos jelenséget szeretnék bemutatni. Bár a lagzis zenekar intézményét mindenki ismeri, többnyire mégis meghökkentőbb, mint a mocsári lidércfény vagy a poltergeist-aktivitás. Noha ez utóbbi néha egy és ugyanaz, mint a címben foglalt csoportosulás tevékenysége. A különbség a kettő között csupán annyi, hogy egy lebegő merőkanálszett képtelen a násznépet össznépi vonatozásra bírni.

Ez utóbbi csoportosulásnak is megvannak a kötelező tartozékai. Mint pl. egy rakás kirúzsozott fogú, középkorú asszony, akik arcunk csipkedése közepette ilyen mondatokkal traktálnak minket: "Jaj, Jánoska (vagy egyéb téves keresztnév), úgy megnőtté'! Még emlékszem rád, mikor a Pucsek Jóska bácsiéknál meghúztad a malac farkát." Miután képzeletben már csörgőkígyót helyeztünk retiküljébe, óhatatlanul előhozakodik az aduásszal: "És te mikor készülsz házasodni?" Beláthatjuk, a kérdéssorozatot követően általában rendre ugyanaz a mondat fogalmazódik meg bennünk ("mégis, ki a reteknek tetszik lenni?"), ám ezt nem illendő kimondani.

És bár többnyire egyszerre gyötri őket lumbágó és idegbecsípődés, a lagzis zenekar attrakciója felér számukra egy Jézus által prezentált "kelj fel és járj"-jal. A formáció általában nagy gondot fordít a névválasztásra, így sorsolás előtt többször is megrázogatják az a kalapot, melybe előzőleg az Alfa, a Joker, a Revans, a Főnix, vagy a Nosztalgia feliratokat dobták bele. A zenekar legfeljebb négy tagból állhat, melynek nem csupán a gázsi elosztásánál van jelentősége. A hasonszőrű formációk átlagéletkora legjobb esetben is 55 év, a mentőautók pedig legjobb esetben is csak egyetlen defibrillátorral rendelkeznek.

Az együttes legszuggesztívebb tagja törvényszerűen a frontember. Az illető elmaradhatatlan kelléke a bajusz, továbbá a kockás kardigán, melyet a Kalauz Divatmagazin 1964-es kiadásából nézett ki magának. Kizárólag az orrszőrzet általi hangképzésben hisz, énekhangja olyan, mintha maga Kabos Gyula dalolna egy öblös dunsztosüvegbe. A zenekar az obligát mulatós dalok mellett nem idegenkedik a magyar könnyűzene egyes örökbecsűinek felidézésétől sem. A hallgatóság konzervatívabb és ittasabb hányada ezt a legritkább esetben sem fogadja lelkesedéssel. (Legalábbis hasonszőrű kritikái erre utalnak: "A te muskátlis kisablakot toljátok, különben a lábdobba hugyozok!") A merészebbek olykor külföldi slágereket is becsempésznek a setlistbe, feltéve, ha az asszony otthon gondosan lejegyzetelte a Denszingkvín dalszövegét.

És hogy tiszában legyünk a One Man Army kifejezés jelentésével (Kérem, "EZ a szanaszét baszott rock'n'roll")

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mulatos.blog.hu/api/trackback/id/tr283268583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.10.05. 09:57:05

Ez de kemény volt! (És a videókat még meg sem mertem nézni.)

KirschAndrás 2011.10.05. 10:37:50

@hErpEsz: Az utolsóra azért áldozz néhány percet, megéri!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.10.05. 17:30:20

A kötelezően választható zenekarnevek közül hogyan maradhatott ki a "Koktél"?

Emellett érdemes lett volna pár szót pazarolni a hangszerek bemutatására is, nemcsak az állandó szekvenciára rakott szintin pötyögött, a hammond orgona és a tangóharmonika útszéli szerelmények számító futamokat, hanem az ahhoz társuló szaxofont, a mindig ugyanolyan hangszínben megszólaló pergőt és cineket a dobon, valamint különösen egzotikus esetben a hónalj alá rakott beatgitárt.

Azt pedig én is nagyon rühelltem, amikor az ilyen mamzerek azzal jöttek nekem esküvőkön, hogy "na, lehet, hogy te leszel a következő" - de sikerült leszoktatnom őket azzal, hogy én meg a temetéseken csináltam ezt velük...

KirschAndrás 2011.10.06. 00:53:12

@no-night: Bazz, valóban! A Koktél az legalább akkora evidencia, mint hogy falun minden német juhászt Cézárnak meg Szultánnak hívnak!

2011.10.15. 08:30:55

@nausea:
Köszi!
Megvakultam és megsüketültem :|
De velem ellentétben legalább a násznép élvezi.
süti beállítások módosítása